Wyznacz wektor wodzący prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 15 razy
Wyznacz wektor wodzący prostej
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć. jak rozwiązać takie zadanie: Podać równanie parametryczne i ogólne płaszczyzny prostopadłej do prostej
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x + 4y + 6z = 5\\2x - 6y -5z = -5\end{cases}}\)
która przecina tą prostą w punkcie o współrzędnej \(\displaystyle{ y = 2}\)
Wyznaczyłam ten punkt wspólny, tylko nie wiem co dalej, jak wyznaczyć promień wodzący tej prostej?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x + 4y + 6z = 5\\2x - 6y -5z = -5\end{cases}}\)
która przecina tą prostą w punkcie o współrzędnej \(\displaystyle{ y = 2}\)
Wyznaczyłam ten punkt wspólny, tylko nie wiem co dalej, jak wyznaczyć promień wodzący tej prostej?
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 15 razy
Wyznacz wektor wodzący prostej
Rozwiąż ten układ równań i zobaczysz o co chodzi. Możesz uzyskać taką postać, żeby wektor normalny od razu otrzymać
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 15 razy
Wyznacz wektor wodzący prostej
rozwiązałam ten układ równań jak już wcześniej pisałam i wyszło mi \(\displaystyle{ P(1,2,-1)}\) i utknęłam, nie wiem jak dalej przekształcić te równania
Wyznacz wektor wodzący prostej
To Ci jeden punkt wyszedł z tego układu? Zatem jest zle. Pokaz jak to robisz
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 15 razy
Wyznacz wektor wodzący prostej
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x + 8 + 6z = 5\\2x - 12 - 5z = -5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + 2z = -1\\2x - 5z = 7\end{cases}}\)
i z tego mi wyszło \(\displaystyle{ x=1, z= -1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + 2z = -1\\2x - 5z = 7\end{cases}}\)
i z tego mi wyszło \(\displaystyle{ x=1, z= -1}\)
Wyznacz wektor wodzący prostej
Bez wstawienia tego \(\displaystyle{ y}\) wyznacz odpowiednie postacie
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 15 razy
Wyznacz wektor wodzący prostej
mam wyznaczyć \(\displaystyle{ x, y, z}\) z każdego równania i potem to do siebie porównać i rozwiązać ten układ trzech równań?