Wyznaczyć miary kątów i pole trójkąta rozpiętego na wektorach:
\(\displaystyle{ \ p=-a+\frac{b}{2} +c}\)
\(\displaystyle{ \ q=2a-b+c}\),
wiedząc,że wektory \(\displaystyle{ \ a}\) i \(\displaystyle{ \ b}\) są wzajemnie prostopadłe, wektor \(\displaystyle{ \ c}\) tworzy z wektorami \(\displaystyle{ \ a}\) i \(\displaystyle{ \ b}\) kąty równe \(\displaystyle{ \frac { \pi }{3}}\) oraz
\(\displaystyle{ \ |a|=1,|b|=|c|=2}\).
Trójkąt rozpięty na wektorach
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 sie 2012, o 10:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Trójkąt rozpięty na wektorach
Ostatnio zmieniony 28 sie 2012, o 18:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Trójkąt rozpięty na wektorach
Mogłabym prosić o wyjaśnienie, w jakim celu trzeba policzyć \(\displaystyle{ p^{2}}\) , \(\displaystyle{ q^{2}}\) , \(\displaystyle{ p\cdot q}\) ?
Przepraszam, że odświeżam stary temat, ale nie chciałam powtarzać zadania, skoro jest już umieszczone na forum.
Przepraszam, że odświeżam stary temat, ale nie chciałam powtarzać zadania, skoro jest już umieszczone na forum.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Trójkąt rozpięty na wektorach
Musimy policzyć kąt między wektorami, korzystamy z iloczynu skalarnego, a dokładniej ze wzoru:
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\frac{a\cdot b}{\sqrt{a^2 b^2}}}\).
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\frac{a\cdot b}{\sqrt{a^2 b^2}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 28 paź 2012, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Trójkąt rozpięty na wektorach
Właśnie staram się rozwiązać to zadanie i nie jestem pewien czy dobrze rozumiem.
Mam policzyć:
\(\displaystyle{ p^{2} = (-a + \frac{1}{2}b + c) ^{2} = \vec{a} ^{2} + ( \frac{1}{2} \vec{b} + \vec{c} ) ^{2} - 2 \vec{a}( \frac{1}{2} \vec{b} + \vec{c}) = \left| a\right| + \frac{1}{4}\left| b\right| + \left| c\right| + bc - ab - 2ac =\left| a\right| + \frac{1}{4}\left| b\right| + \left| c\right|+ \left| b\right| \left| c\right| \cos ( \frac{ \pi }{3}) - 0 - 2\left| a\right|\left| c\right|\cos ( \frac{ \pi }{3}) = 3 \frac{1}{2}}\)
Analogicznie mam policzyć \(\displaystyle{ q^{2}}\) , a następnie tak samo wymnożyć \(\displaystyle{ p \cdot q}\) i podstawić do wzoru na kąt pomiędzy wektorami?
Mam policzyć:
\(\displaystyle{ p^{2} = (-a + \frac{1}{2}b + c) ^{2} = \vec{a} ^{2} + ( \frac{1}{2} \vec{b} + \vec{c} ) ^{2} - 2 \vec{a}( \frac{1}{2} \vec{b} + \vec{c}) = \left| a\right| + \frac{1}{4}\left| b\right| + \left| c\right| + bc - ab - 2ac =\left| a\right| + \frac{1}{4}\left| b\right| + \left| c\right|+ \left| b\right| \left| c\right| \cos ( \frac{ \pi }{3}) - 0 - 2\left| a\right|\left| c\right|\cos ( \frac{ \pi }{3}) = 3 \frac{1}{2}}\)
Analogicznie mam policzyć \(\displaystyle{ q^{2}}\) , a następnie tak samo wymnożyć \(\displaystyle{ p \cdot q}\) i podstawić do wzoru na kąt pomiędzy wektorami?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2012, o 11:46 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Trójkąt rozpięty na wektorach
Tak to mniej więcej będzie szło.
\(\displaystyle{ \vec{a}^2=|a|^2}\), Ty masz \(\displaystyle{ |a|}\).
Wzór skróconego mnożenia można uogólnić:
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2=a^2+b^2+c^2+2ab+2ac+2bc}\), czyli od razu możesz liczyć:
\(\displaystyle{ \left(-a+\frac{1}{2}b+c \right)^2= |a|^2+\frac{|b|^2}{4}+c^2-ab-2ac+bc}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}^2=|a|^2}\), Ty masz \(\displaystyle{ |a|}\).
Wzór skróconego mnożenia można uogólnić:
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2=a^2+b^2+c^2+2ab+2ac+2bc}\), czyli od razu możesz liczyć:
\(\displaystyle{ \left(-a+\frac{1}{2}b+c \right)^2= |a|^2+\frac{|b|^2}{4}+c^2-ab-2ac+bc}\)