witam
mam problem z nastepujacym zadaniem: pokazać ze 3 płaszczyzny o podanych równaniach przecinaja sie wzdłuz jednej prostej:
\(\displaystyle{ 6x+6y-z-7=0 \\ 3x+3y+2z-1=0 \\ x+y-z-2=0}\)
Proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie. z Gory dziekuje:)
wzajemne położenie płaszczyzn
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
wzajemne położenie płaszczyzn
Ostatnio zmieniony 28 sie 2012, o 19:44 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami[latex], [/latex] .
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
wzajemne położenie płaszczyzn
Rozwiąż układ równań utworzony przez równania płaszczyzn. Wykaż, że ma on nieskończenie wiele rozwiązań, jednak wszystkie można opisać w zależności od jednego parametru.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
wzajemne położenie płaszczyzn
aha, dziękuję zrobiłem tak jak powiedziałeś tylko nie wiem dlaczego musi byś zależność od jednego parametru, znalazłem podpunkt w którym trzeba znaleźć równanie prostej przez która te płaszczyzny przechodzą. wychodzi mi tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
wzajemne położenie płaszczyzn
Słusznie otrzymujesz tożsamość przy rozwiązywaniu układu równań. Prosta jest bowiem obiektem jednowymiarowym, dlatego jej równanie musi być zależne od (tylko jednego) parametru.
Spróbujmy rozwiązać ten układ.
Odejmując trzecie równanie od pierwszego dostajemy \(\displaystyle{ 5(x+y-1)=0}\), tj. \(\displaystyle{ x+y=1}\). Wobec tego mamy też \(\displaystyle{ z=-1}\). Zatem każde rozwiązanie układu równań ma, w zależności od \(\displaystyle{ x}\) postać \(\displaystyle{ (x,1-x,-1)}\) (lub równoważnie \(\displaystyle{ (1,-1,0)x+(0,1,-1)}\)).
Jak zauważyłeś, otrzymaliśmy równanie parametryczne prostej będącej częścią wspólną danych płaszczyzn.
Spróbujmy rozwiązać ten układ.
Odejmując trzecie równanie od pierwszego dostajemy \(\displaystyle{ 5(x+y-1)=0}\), tj. \(\displaystyle{ x+y=1}\). Wobec tego mamy też \(\displaystyle{ z=-1}\). Zatem każde rozwiązanie układu równań ma, w zależności od \(\displaystyle{ x}\) postać \(\displaystyle{ (x,1-x,-1)}\) (lub równoważnie \(\displaystyle{ (1,-1,0)x+(0,1,-1)}\)).
Jak zauważyłeś, otrzymaliśmy równanie parametryczne prostej będącej częścią wspólną danych płaszczyzn.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
wzajemne położenie płaszczyzn
Dziękuje:D przepraszam ze odpisuje po długim czasie. Nurtuje mnie jeszcze jedno. czy z 2 wektorów płaszczyzn mogę obliczyć wektor prostopadły i wtedy już mam gotowe równanie parametryczne? sądzę ze wektor prostopadły jest jednocześnie równoległy do prostej będącej częścią wspólną płaszczyzn, podstawiam punkt i gotowe?