Napisz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
djakdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 2 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: djakdamian »

Witam
Potrzebuje pomocy zadaniem
Zad.1
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ A(5,10), B(3,12)}\) wiedząc że jego środek leży na prostej \(\displaystyle{ k: y=-2x-2}\)

No wlasnie, w tym zadaniu wychodzą mi trzy rownania
\(\displaystyle{ (10-a)^2+(5-b)^2=r^2}\)
\(\displaystyle{ (3-a)^2+(12-b)^2=r^2}\)
\(\displaystyle{ b=-2a-2}\)

i wyszlo mi że:
\(\displaystyle{ a=-1 \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{2}{3}}\)

i coś mi się nie podobają te liczby, pomoże mi ktoś z tym zadaniem?
Ostatnio zmieniony 16 sie 2012, o 12:25 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: lukasz1804 »

Twój wynik jest prawidłowy.
ODPOWIEDZ