2 parametr M
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 77 razy
- Pomógł: 1 raz
2 parametr M
Dla jakich wartosci parametru m rownanie \(\displaystyle{ x^2+y^2-4x-2my+m^2+3=0}\) opisuje okrag styczny do prostych \(\displaystyle{ y=-x+\sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ y=-x-\sqrt{2}}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
2 parametr M
\(\displaystyle{ x^{2}+(-x+\sqrt{2})^{2}x-2m(-x+\sqrt{2})+3=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(-x-\sqrt{2})^{2}x-2m(-x-\sqrt{2})+3=0}\)
w obu przypadkach \(\displaystyle{ {\Delta}=}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(-x-\sqrt{2})^{2}x-2m(-x-\sqrt{2})+3=0}\)
w obu przypadkach \(\displaystyle{ {\Delta}=}\)