Kąt nachylenia prostej do osi OX (2 punkty dane)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
michal_2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 4 lis 2010, o 07:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Kąt nachylenia prostej do osi OX (2 punkty dane)

Post autor: michal_2 »

Mam dwa punkty i chciałbym na tej podstawie obliczyć kąt nachylenia prostej (przechodzącej przez te dwa punkty) do osi OX. Podobno:

\(\displaystyle{ y = ax + b

a = tg \alpha}\)


Mam taki wzór:
\(\displaystyle{ (x _{2} - x _{1})(y - y _{1}) = (x - x _{1})(y _{2} - y _{1})}\)

jak podstawię pod y -> ax + b to mam równanie z 3 niewiadomymi (x, a i b). Jak z niego wyliczyć a?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Kąt nachylenia prostej do osi OX (2 punkty dane)

Post autor: Ponewor »

Musisz skorzystać właśnie z tego wzoru:

\(\displaystyle{ (x _{2} - x _{1})(y - y _{1}) = (x - x _{1})(y _{2} - y _{1})}\)

Na dobry początek przekształć go na literkach do postaci \(\displaystyle{ ax+b=y}\)

EDIT
Choć żeby cię nie męczyć, to wstaw współrzędne i dopiero przekształć.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2012, o 16:04 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
michal_2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 4 lis 2010, o 07:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Kąt nachylenia prostej do osi OX (2 punkty dane)

Post autor: michal_2 »

No to mam:

\(\displaystyle{ (x _{2} - x _{1})(ax + b - y _{1}) = (x - x _{1})(y _{2} - y _{1})}\)

Mam 3 niewiadome i jedno równanie
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Kąt nachylenia prostej do osi OX (2 punkty dane)

Post autor: Ponewor »

Nie, nie rozumiesz. Nie wstawiaj tamtego wzoru. Po prostu przekształć tak, żeby po jednej stronie mieć \(\displaystyle{ y}\), a po drugiej jakieś wyrażenie z \(\displaystyle{ x}\) i jakiś wyraz wolny.
michal_2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 4 lis 2010, o 07:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Kąt nachylenia prostej do osi OX (2 punkty dane)

Post autor: michal_2 »

Aaa, już rozumiem, przecież x i y nie muszę wyliczać. Wystarczy, że przekształcę równanie do postaci y = ax + b. Łapię, dzięki
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Kąt nachylenia prostej do osi OX (2 punkty dane)

Post autor: Inkwizytor »

\(\displaystyle{ a= \frac{y_2 - y_1}{x_2 - x_1}}\)

Wyrażenie z prawej strony zwie się czasem ilorazem różnicowym
ODPOWIEDZ