rownanie przedstawia ?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ros1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: earth
Podziękował: 16 razy

rownanie przedstawia ?

Post autor: ros1 »

Witam

Mam dwa równania
co oni przedstawia?


\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} }{ a^{2} } -\frac{ y^{2} }{ b^{2} } - \frac{ z^{2} }{ c^{2} } = 1}\)

czy to stozek, czy paraboloidę, czy cos inne?

i

\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} }{ a^{2} } -\frac{ y^{2} }{ b^{2} } - \frac{ z^{2} }{ c^{2} } = 0}\)

czy to tylko rownanie 2 plaszczyzny, czy jakis stozek, czy cos inne?

Z góry dzięki
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

rownanie przedstawia ?

Post autor: smigol »

1. Jaką figurę masz w płaszczyźnie
xy?
yz?
zx?
ros1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: earth
Podziękował: 16 razy

rownanie przedstawia ?

Post autor: ros1 »

Juz zrobilem. To są stozek i hiperboloide dwupowlokową
ODPOWIEDZ