jednokładność
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 29 paź 2006, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
jednokładność
Napisz równanie obrazu okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2-6x=0}\) w jednokładności o środku w punkcie \(\displaystyle{ P=(-2,-1)}\) o skali \(\displaystyle{ 2}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
jednokładność
\(\displaystyle{ S=(3;0) \ \ \ , \ \ \ r=3 \\ \\ S'=(x;y) \\ 2\cdot \vec{PS}=\vec{PS'} \\ 2[5;1]=[x+2;y+1]}\)
\(\displaystyle{ [10;2]=[x+2;y+1] \\ x=8 \ \ \ , \ \ \ y=1 \\ \\ r'=2\cdot 3=6 \\ (x-8)^2+(y-1)^2=36}\)
\(\displaystyle{ [10;2]=[x+2;y+1] \\ x=8 \ \ \ , \ \ \ y=1 \\ \\ r'=2\cdot 3=6 \\ (x-8)^2+(y-1)^2=36}\)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2007, o 07:07 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 29 paź 2006, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków