bryła ograniczona powierzchniami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kalik

bryła ograniczona powierzchniami

Post autor: kalik »

Jak narysować bryłę ograniczoną powierzchniami?:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=100\\z=0\\z=x^{2}+y^{2}+1}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

bryła ograniczona powierzchniami

Post autor: Chromosom »

Pierwsze równanie określa walec, drugie - płaszczyznę, natomiast trzecie - paraboloidę.
kalik

bryła ograniczona powierzchniami

Post autor: kalik »

czyli nie ma żadnej zasady? trzeba wiedzieć jak wygląda każda z powierzchni, tak?
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 20 cze 2012, o 23:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Pomógł: 5 razy

bryła ograniczona powierzchniami

Post autor: Matematyk_64 »

Powierzchnie drugiego stopnia warto znać. Przynajmniej te podstawowe. Można też w bardziej skomplikowanych przypadkach posługiwać się wyznacznikami małej i dużej macierzy niezmienników. No ostatecznie jakiś program, który zwizualizuje powierzchnie
ODPOWIEDZ