1.Punkty przecięcia się prostej o równaniu \(\displaystyle{ 4x-y+8=0}\) z osiami układu współrzędnych są końcami średnicy okręgu. Napisz równanie tego okręgu.
2. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu \(\displaystyle{ x+2y-8=0}\) przechodzącej przez punkt przecięcia się tej prostej z osią odciętych.
równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 15:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielone wzgórze
- Podziękował: 5 razy
równanie okręgu
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 20:08 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
równanie okręgu
\(\displaystyle{ 1.\,y=0\Rightarrow x=-2\\\\
x=0\Rightarrow y=8\\\\
S(x,y)=\left( \frac{0-2}{2},\frac{0+8}{2}\right)=(-1,4)\\\\
r^2=(0+1)^2+(8-4)=17\\\\
(x+1)^2+(y-4)^2=17}\)-- 20 cze 2012, o 20:22 --\(\displaystyle{ 2.\,y=0\Rightarrow x=8\\\\
2(x-8)-y=0}\)
x=0\Rightarrow y=8\\\\
S(x,y)=\left( \frac{0-2}{2},\frac{0+8}{2}\right)=(-1,4)\\\\
r^2=(0+1)^2+(8-4)=17\\\\
(x+1)^2+(y-4)^2=17}\)-- 20 cze 2012, o 20:22 --\(\displaystyle{ 2.\,y=0\Rightarrow x=8\\\\
2(x-8)-y=0}\)