równoległobok, symetralna odcinka, proste równoległe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
auu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 cze 2012, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

równoległobok, symetralna odcinka, proste równoległe

Post autor: auu »

Witam, potrzebuję pomocy z rozwiązaniem poniżej podanych zadań. Prosiłabym nie tylko o wynik, ale też o obliczenia i zapisanie wzorów użytych do zadania. Zadania są na poziomie klasy 1 LO.

1. Dane są punkty : \(\displaystyle{ A = (-3,-2) , B = (-1,6) , C = (5,-8)}\)
a) oblicz współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{AC}}\)
b) wyznacz współrzędne czwartego wierzchołka równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\)
c) oblicz obwód równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\)
d) oblicz odległość punktu \(\displaystyle{ C}\) od prostej \(\displaystyle{ AB}\)

2. Wyznacz równanie symetralnej odcinka \(\displaystyle{ MK}\) jeśli \(\displaystyle{ M = (12,1)}\) i \(\displaystyle{ K=(-10,-3)}\)

3. Sprawdź czy proste \(\displaystyle{ 2x-4y+5=0}\) i \(\displaystyle{ y=0.5x}\) są równoległe, oblicz odległość między nimi.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2012, o 19:20 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami [latex], [/latex]. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

równoległobok, symetralna odcinka, proste równoległe

Post autor: lightinside »

2 Symetralna czyli inaczej środek, wzór znajdziesz w necie, podstaw zamiesc sprawdzimy
ODPOWIEDZ