\(\displaystyle{ L1: \frac{x+1}{2} = \frac{y-2}{-2} = \frac{z+3}{8}}\)
\(\displaystyle{ L2: \frac{x}{2} = \frac{y}{-4} = \frac{z}{6}}\)
pytanie co z tym zrobić? Nie mam zupełnie pomysłu, proszę o pomoc!
Należy tu zapisać równania ogólne i parametryczne tej płaszczyzny
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez 2 proste
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez 2 proste
Dopisz sobie w tych układach po prawych stronach \(\displaystyle{ =t}\)
i z każdego równania opisującego te proste czyli na przykład \(\displaystyle{ \frac{x+1}{2}=t}\) wyznaczyć tę zmienną,co nie jest \(\displaystyle{ t}\) otrzymasz równanie parametryczne prostych.Wyliczasz punkt wspólny i masz równanie parametryczne...
i z każdego równania opisującego te proste czyli na przykład \(\displaystyle{ \frac{x+1}{2}=t}\) wyznaczyć tę zmienną,co nie jest \(\displaystyle{ t}\) otrzymasz równanie parametryczne prostych.Wyliczasz punkt wspólny i masz równanie parametryczne...