równanie prostej przechodzącej przez śr okr i śr cięciwy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Matt446
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 cze 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: okolice Krk

równanie prostej przechodzącej przez śr okr i śr cięciwy

Post autor: Matt446 »

Proszę o wytłumaczenie krok po kroku, jak rozwiązać to zadanie;
- Napisz równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu \(\displaystyle{ \left( x-3\right) ^{2}}\) + \(\displaystyle{ \left( y+4) \right) ^{2}= 25}\) i środek cięciwy AB tego okręgu zawartej w prostej \(\displaystyle{ 3x - 4y - 25 = 0}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

równanie prostej przechodzącej przez śr okr i śr cięciwy

Post autor: anna_ »

1. Środek okręgu to \(\displaystyle{ (3,-4)}\)
2. Z układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2+( y+4) ^2= 25 \\ 3x - 4y - 25 = 0 \end{cases}}\)
znajdziesz współrzędne końców cięciwy
3. Liczysz współrzędne środka cięciwy
4. Szukasz równania prostej przechodzącej przez dwa punkty
ODPOWIEDZ