jak narysować te bryły? Co one przedstawiają?
jak narysować te bryły? Co one przedstawiają?
witam
mam pytanie jak w temacie:
Co przedstawiają dane równania? Jak narysować bryły opisane tymi równaniami? (wystarczy jakiś krótki poradniczek, jakieś step by step).
1. \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=4}\) oraz \(\displaystyle{ x^2+y^2=3z}\)
2. \(\displaystyle{ z=4-y^2}\)
\(\displaystyle{ z=y^2+2}\)
\(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
3. \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=9}\) oraz \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=6z}\)
mam pytanie jak w temacie:
Co przedstawiają dane równania? Jak narysować bryły opisane tymi równaniami? (wystarczy jakiś krótki poradniczek, jakieś step by step).
1. \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=4}\) oraz \(\displaystyle{ x^2+y^2=3z}\)
2. \(\displaystyle{ z=4-y^2}\)
\(\displaystyle{ z=y^2+2}\)
\(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
3. \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=9}\) oraz \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=6z}\)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2012, o 20:29 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
jak narysować te bryły? Co one przedstawiają?
Jeśli w równaniu występuje wyrażenie \(\displaystyle{ x^2+y^2,}\) oznacza to, że powierzchnia jest obrotowa i obrót jest dookoła osi \(\displaystyle{ z.}\) Jaką linię obracamy? W celu ustalenia tego faktu wstawiasz np. \(\displaystyle{ y=0}\) i masz w układzie \(\displaystyle{ xz}\) gotowe równanie linii.
ad 1.
\(\displaystyle{ x^2+y^2=3z}\)
Dla \(\displaystyle{ y=0}\) masz \(\displaystyle{ z=\frac{1}{3}x^2}\) więc taką parabolę obracamy.
Inny przykład:
\(\displaystyle{ z=1-\sqrt{x^2+y^2}}\)
Dla \(\displaystyle{ y=0}\) mamy \(\displaystyle{ z=1-\sqrt{x^2}=1-|x|}\)
Więc jest to powierzchnia stożkowa.
ad 1.
\(\displaystyle{ x^2+y^2=3z}\)
Dla \(\displaystyle{ y=0}\) masz \(\displaystyle{ z=\frac{1}{3}x^2}\) więc taką parabolę obracamy.
Inny przykład:
\(\displaystyle{ z=1-\sqrt{x^2+y^2}}\)
Dla \(\displaystyle{ y=0}\) mamy \(\displaystyle{ z=1-\sqrt{x^2}=1-|x|}\)
Więc jest to powierzchnia stożkowa.
jak narysować te bryły? Co one przedstawiają?
O, zaczynam już łapać o co chodzi w te klocki
Skupię się na tym przykładzie:
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=4}\) oraz \(\displaystyle{ x^2+y^2=3z}\)
pierwsze równanie określa sferę, drugie paraboloidę. Jak narysować tą bryłę? Domyślam się że wynikiem będzie przecięcie sfery o promieniu 2 z tą paraboloidą. Ale jak się dalej do tego zabrać?
Skupię się na tym przykładzie:
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=4}\) oraz \(\displaystyle{ x^2+y^2=3z}\)
pierwsze równanie określa sferę, drugie paraboloidę. Jak narysować tą bryłę? Domyślam się że wynikiem będzie przecięcie sfery o promieniu 2 z tą paraboloidą. Ale jak się dalej do tego zabrać?
jak narysować te bryły? Co one przedstawiają?
Normalnie - narysować w przekroju płaszczyzną \(\displaystyle{ xz,}\) czyli po prostu parabolę i okrąg i teraz wyobrazić sobie obrót, albo też narysować po obrocie. Ja rysownikiem nie jestem i nie umiem tak narysować, żeby było coś widać, ale wyobrazić sobie umiem
jak narysować te bryły? Co one przedstawiają?
okej rozumiem. Mam jeszcze pytanie, czy dobrze wyznaczyłem dla tej bryły współrzędne sferyczne?
\(\displaystyle{ 0 \le \partial \le 2 \pi}\)
\(\displaystyle{ 0 \le R \le 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{- \pi}{2} \le \alpha \le \frac{ \pi }{3}}\)
Chodzi mi o R i o alfę.
\(\displaystyle{ 0 \le \partial \le 2 \pi}\)
\(\displaystyle{ 0 \le R \le 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{- \pi}{2} \le \alpha \le \frac{ \pi }{3}}\)
Chodzi mi o R i o alfę.
jak narysować te bryły? Co one przedstawiają?
Nie. Jeśli chcesz liczyć objętość, zrób to za pomocą całki podwójnej po rzucie bryły na płaszczyznę \(\displaystyle{ xy.}\) Zastosuj współrzędne biegunowe. Współrzędne sferyczne są tu... ryzykowne.
jak narysować te bryły? Co one przedstawiają?
a za pomocą współrzędnych walcowych? Da się to przedstawić?
jak narysować te bryły? Co one przedstawiają?
To identyczna sprawa co współrzędne biegunowe na płaszczyźnie. Dobranoc.