równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 cze 2012, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
Witam. Potrzebuje pomocy w rozwiazaniu zadania: Napisz rownanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A(-2,4) B(4,6). Zapisz tę prosta w postaci kierunkowej i ogolnej.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
Prosta w postaci kierunkowej ma postać: \(\displaystyle{ y = ax+b}\). Pierwszym Twoim ruchem w zadaniu będzie stworzenie układu równań na postawie punktów - przypomnę \(\displaystyle{ P = (x;y)}\) - i wyznaczeniu współczynników. Dostaniesz z tego układu współrzędne \(\displaystyle{ a;b}\) które podstawisz do wzoru postaci kierunkowej. Następnie przekształć otrzymany wzór do postaci ogólnej, czyli \(\displaystyle{ Ax + By + C = 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 cze 2012, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
pomoże mi ktoś? musze to miec rozwiazane,a z powyższego postu niewiele rozumiem:/
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
Równanie kierunkowe prostej: \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Prosta przechodzi przez punkty \(\displaystyle{ A(-2,4)}\) i \(\displaystyle{ B(4,6)}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4=-2a+b\\6=4a+b\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8=-4a+2b\\6=4a+b\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 14=3b}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{14}{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{3}}\)
Więc: \(\displaystyle{ y= {\frac{1}{3}}x + \frac{14}{3}}\)
Postac ogólna prostej: \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
W naszym przypadku: \(\displaystyle{ \frac{1}{3}x - y + \frac{14}{3}=0}\)
Prosta przechodzi przez punkty \(\displaystyle{ A(-2,4)}\) i \(\displaystyle{ B(4,6)}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4=-2a+b\\6=4a+b\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8=-4a+2b\\6=4a+b\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 14=3b}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{14}{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{3}}\)
Więc: \(\displaystyle{ y= {\frac{1}{3}}x + \frac{14}{3}}\)
Postac ogólna prostej: \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
W naszym przypadku: \(\displaystyle{ \frac{1}{3}x - y + \frac{14}{3}=0}\)