Witam,
mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie?
Punkty; A = (-2,1) B = (-1,-3) i C = (2,6) wyznaczają okrąg. Znajdź współrzędne jego środka.
Prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku, co i jak.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Współrzędne środka okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Współrzędne środka okręgu
Mamy \(\displaystyle{ O(S,r)}\), gdzie \(\displaystyle{ S=(a,b)}\)
Szukamy więc trzech rzeczy, czyli potrzebny nam układ trzech równań.
\(\displaystyle{ O:\ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Skoro punkty leżą na okręgu, to spełniają jego równanie.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+2)+(y-1)^2=r^2 \\ (x+1)^2+(y+3)^2=r^2\\(x-2)^2+(y-6)^2=r^2 \end{cases}}\)
Szukamy więc trzech rzeczy, czyli potrzebny nam układ trzech równań.
\(\displaystyle{ O:\ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Skoro punkty leżą na okręgu, to spełniają jego równanie.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+2)+(y-1)^2=r^2 \\ (x+1)^2+(y+3)^2=r^2\\(x-2)^2+(y-6)^2=r^2 \end{cases}}\)