Współrzędne punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Venzey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 cze 2012, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Współrzędne punktu

Post autor: Venzey »

Dane są punkty A(4,-3), B(2,-5) i C(-1,3). Wyznacz współrzędne takiego punktu P, że:
a) \(\displaystyle{ \vec{AB}}\)=\(\displaystyle{ \vec{PC}}\)
b) \(\displaystyle{ \vec{2BC}}\)=\(\displaystyle{ \vec{AP}}\)
c)\(\displaystyle{ \vec{AP}}\)+\(\displaystyle{ \vec{BP}}\)+\(\displaystyle{ \vec{CP}}\)=\(\displaystyle{ \vec{0}}\)
MrMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Współrzędne punktu

Post autor: MrMath »

Niech \(\displaystyle{ P(x,y)}\)
Zbuduje wektory \(\displaystyle{ \vec{PC}}\) i \(\displaystyle{ \vec{AB}}\)
Przyrównaj je do siebie i znajdź \(\displaystyle{ (x,y)}\).
ODPOWIEDZ