Rownanie stycznej do okregu....

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
SowaX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 sty 2007, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stronie Śl.

Rownanie stycznej do okregu....

Post autor: SowaX »

Zapisz równanie prostych strycznych do okregu \(\displaystyle{ x^2+y^2=5}\) przechodzący przez punkt P=(0,5)

Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Rownanie stycznej do okregu....

Post autor: Vixy »

y=ax+b
5=b

y=ax+5


\(\displaystyle{ x^2+(ax+5)^2=5}\)

rozwiazujesz to dla delta=0
SowaX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 sty 2007, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stronie Śl.

Rownanie stycznej do okregu....

Post autor: SowaX »

ale jak to rozwiacac? z kolega sie glowie i nie wiemy jak to rowanie zrobic
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Rownanie stycznej do okregu....

Post autor: Vixy »

\(\displaystyle{ x^2+a^2x^2+25ax+25=5}\)

\(\displaystyle{ x^2(a^2+1)+25ax+20}\)=0

teraz juz łatwo
ODPOWIEDZ