obliczanie współrzędnenj oraz trochę pochodnej
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
obliczanie współrzędnenj oraz trochę pochodnej
Dane są punkty A(1,0), B(-1,1). Punkt C należy do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=1}\).Znajdź współrzędne punktu C, tak aby pole trójkąta ABC było największe. Oblicz to pole.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2012, o 13:59 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
obliczanie współrzędnenj oraz trochę pochodnej
Punkt na okręgu ma współrzędne \(\displaystyle{ (\cos\t,\sin t)}\) dla \(\displaystyle{ 0\le t\le 2\pi.}\) Przez taki punkt Napisz równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\). Wyznaczasz teraz odległość punktu \(\displaystyle{ (\cos\t,\sin t)}\) od tej prostej i masz wysokość trójkąta. Więc pole policzysz z łatwością. Wzór na odległość punktu \(\displaystyle{ P(a,b)}\) od prostej o równaniu \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) znajdziesz w tablicach, ale będę dobry i Ci podam:
\(\displaystyle{ \frac{|Aa+Bb+C|}{\sqrt{A^2+B^2}.}}\)
Teraz zbadaj, pomijając mianownik, ekstrema licznika bez wartości bezwzględnej. Wartość największa to największy moduł ekstremum. Masz więc też wyznaczyć minima wyrażenia podmodułowego. Zrób rysunek, a zobaczysz, o czym mówię.
\(\displaystyle{ \frac{|Aa+Bb+C|}{\sqrt{A^2+B^2}.}}\)
Teraz zbadaj, pomijając mianownik, ekstrema licznika bez wartości bezwzględnej. Wartość największa to największy moduł ekstremum. Masz więc też wyznaczyć minima wyrażenia podmodułowego. Zrób rysunek, a zobaczysz, o czym mówię.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
obliczanie współrzędnenj oraz trochę pochodnej
Ten punkt (cos, sin t) dla tej zależności, z czego to wynika? Gdzie w zadaniu stosujesz równanie okręgu? Rozumiem wszystku od momentuu wyznaczania punktu od prostej, wcześniej nie za bardzo...-- 9 cze 2012, o 17:16 --\(\displaystyle{ AB=y=- \frac{1}{2}+ \frac{1}{2}}\) jeżeli poprowadzę prostą prostopadła do prostej AB, wylicze jej równanie i porównam z równaniem okregu, czy wyjdzie mi punkt C. Jaki bład jest w tym rozumowaniu?
obliczanie współrzędnenj oraz trochę pochodnej
Zaznacz punkt na okręgu, powiedzmy w I ćwiartce. Zaznacz kąt \(\displaystyle{ t,}\) jaki tworzy promień wodzący tego punktu z dodatnim kierunkiem osi \(\displaystyle{ x.}\) Oznacz współrzędne punktu przez \(\displaystyle{ (x,y).}\) Następnie wyznacz \(\displaystyle{ x,y}\) w zależności od funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ t.}\) W pozostałych ćwiartkach wzory są analogiczne. A w ogóle, to punkt \(\displaystyle{ (x,y)=(\cos t,\sin t)}\) leży zawsze na okręgu jednostkowym, bo spełnia jego równanie. Słyszałeś o jedynce trygonometrycznej?
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
obliczanie współrzędnenj oraz trochę pochodnej
tak, tak słyszałem. Dziękuje za pomoc. (tamat zamkniety)