Witam, mam takie zadanie do rozwiązania, na pierwszy rzut oka wydaje się banalne ale trzeba je zrobić jakimś dziwnym sposobem którego jescze nie znam. Nie chodzi tu o znalezienie punktu przecięcia prostych z układu równań i napisanie równania prostej przez dwa punkty. Trzeba zastosować coś inngo.
Napisać równianie prostej przechodziącej przez punkt przecięcia prostych 3x+4y-5=0 i 2x+y-3=0 oraz punkt (1,1).
szukaną prstą jest 2x+y-3=0 (tak pisze w odpowiedziach)
Proszę o pomoc.
POZDRAWIAM
rownanie prostej
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
rownanie prostej
rozwiazujesz taki układ równan :
y=-3/4x+5/4 (-1)
y=-2x+3
-y=3/4x-5/4
y=-2x+3
-5/4x+7/4=0
-5/4x=-7/4
x=7/5
y=1/5
A(1,1) B(7/5,1/5)
rozwiazujesz taki uklad rownan :
1=a+b
1/5=7/5a+b
dalej dasz rade
y=-3/4x+5/4 (-1)
y=-2x+3
-y=3/4x-5/4
y=-2x+3
-5/4x+7/4=0
-5/4x=-7/4
x=7/5
y=1/5
A(1,1) B(7/5,1/5)
rozwiazujesz taki uklad rownan :
1=a+b
1/5=7/5a+b
dalej dasz rade