Boki trójkąta ABC zawierają się w prostych o równaniach:
4x-3y+10=0
x-8y+14=0
3x+4y-100=0.
Czy trójkąt ABC jest trójkątem ostrokątnym, prostokątnym czy rozwartokątnym?
Ma wyjść, że prostokątny.
Ułożyłam 3 układy równań. Rozwiązałam je.
Chcę obliczyć kwadrat tych długości, by użyć zależności z twierdzenia cosinusów. I wychodzą kosmiczne liczby
Wiecie jak to zrobić, by nie było aż tylu obliczeń?
Jaki to trójkąt?
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Jaki to trójkąt?
Skoro wiesz, że jest prostokątny, to zamień te wzory na postać kierunkowa, a następnie porównaj współczynniki. Dwie proste są prostopadłe, gdy \(\displaystyle{ a_{1} = - \frac{1}{a_{2}}}\)