Działania na wektorach
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 maja 2012, o 16:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Działania na wektorach
Dane są 2 przeciwległe wierzchołki kwadratu ABCD. A=(0,-1) C=(3,0). Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków za pomocą działań na wektorach.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlaskie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 9 razy
Działania na wektorach
1. Wyznaczasz \(\displaystyle{ S}\) środek odcinka \(\displaystyle{ AC}\) z równości \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \vec{AC} =\vec{AS}}\) oraz sam wektor \(\displaystyle{ \vec{AS}}\)
2. Wyznaczasz wektor \(\displaystyle{ \vec{BS}}\), który jest prostopadły do \(\displaystyle{ \vec{AS}}\)
równej długości.
3. Z wektora \(\displaystyle{ \(\displaystyle{ \vec{BS}}\)}\) i współrzędnej \(\displaystyle{ S}\) wyznaczysz punkt \(\displaystyle{ B}\)
4. Z równości \(\displaystyle{ \vec{AB}=vec{CD}}\) i znanych \(\displaystyle{ A,B,C}\) masz \(\displaystyle{ D}\)
2. Wyznaczasz wektor \(\displaystyle{ \vec{BS}}\), który jest prostopadły do \(\displaystyle{ \vec{AS}}\)
równej długości.
3. Z wektora \(\displaystyle{ \(\displaystyle{ \vec{BS}}\)}\) i współrzędnej \(\displaystyle{ S}\) wyznaczysz punkt \(\displaystyle{ B}\)
4. Z równości \(\displaystyle{ \vec{AB}=vec{CD}}\) i znanych \(\displaystyle{ A,B,C}\) masz \(\displaystyle{ D}\)