układ kartezjański

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Ktos_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 27 gru 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 18 razy

układ kartezjański

Post autor: Ktos_88 »

Jak wyznaczyć układ kartezjański, w którym krzywa \(\displaystyle{ x^2+y^2-2x+1=0}\) ma postać kanoniczną.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

układ kartezjański

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ x^2+y^2-2x+1=0\\\\
(x-1)^2+y^2=0\\\\
(x,y)=(1,0)}\)


To jest punkt, więc o jaką postać kanoniczną chodzi?
Ostatnio zmieniony 4 cze 2012, o 23:58 przez octahedron, łącznie zmieniany 1 raz.
Ktos_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 27 gru 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 18 razy

układ kartezjański

Post autor: Ktos_88 »

Chodzi o wyznaczenie układu współrzędnych \(\displaystyle{ (x-1)^2 +y^2=0}\)
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

układ kartezjański

Post autor: octahedron »

Ale to równanie spełnia tylko ten jeden punkt, w każdym układzie współrzędnych.
ODPOWIEDZ