Wzór sfery

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Paula555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 26 mar 2012, o 15:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wzór sfery

Post autor: Paula555 »

\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+z ^{2} \le z}\)
Odpowiedź to kula o środku w pkt. \(\displaystyle{ \left( 0,0, \frac{1}{2} \right)}\) i promieniu \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd się wzięła \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)?
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Wzór sfery

Post autor: MichalPWr »

\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+z ^{2}-z \le 0}\)

\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+\left( z- \frac{1}{2} \right) ^{2} - \frac{1}{4} \le 0}\)

\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+\left( z- \frac{1}{2} \right) ^{2} \le \frac{1}{4}=\left( \frac{1}{2} \right) ^{2}}\)

Środek to są te liczby które stoją przy \(\displaystyle{ x,y,z}\)
Paula555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 26 mar 2012, o 15:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wzór sfery

Post autor: Paula555 »

Dzięki nie zauważyłam tego wzoru skróconego mnożenia
ODPOWIEDZ