Określić jakie przekształcenia opisują dane wzory. Dla obrotu określić środek i kąt, dla symetrii z poślizgiem oś i wektor translacji itp.
a) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x'\\y'\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 0&1\\1&0\end{bmatrix} \begin{bmatrix} x\\y\end{bmatrix}+\begin{bmatrix} 0\\4\end{bmatrix}}\)
b) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x'\\y'\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} \frac{3}{5}&-\frac{4}{5}\\\frac{4}{5}&\frac{3}{5}\end{bmatrix} \begin{bmatrix} x\\y\end{bmatrix}+\begin{bmatrix} 4\\2\end{bmatrix}}\)
c) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x'\\y'\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 1&1\\1&-1\end{bmatrix} \begin{bmatrix} x\\y\end{bmatrix}}\)
d) \(\displaystyle{ \varphi(z)=i*\bar{z}+2i}\)
e) \(\displaystyle{ \varphi(z)=e ^{ \frac{ \pi }{2} *i}*z+2i}\)
f) \(\displaystyle{ \varphi(z)=(1+ \sqrt{3}i)*\bar{z}}\)
g) \(\displaystyle{ \varphi(z)= \frac{4}{z-i}+1}\)
Umie ktoś rozwiązać któryś przykład?
<pomocy>