Wysokosc trojkata w ukadzie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Wysokosc trojkata w ukadzie

Post autor: kolanko »

Znalesc dlugosc wysokosci trojkata ABC opuszczonej z wierzcholka B znajac rownania bokow tego trojkata :
\(\displaystyle{ AB: x+5y-7=0}\)
\(\displaystyle{ BC: 3x-2y-4=0}\)
\(\displaystyle{ AC : 7x+y+19=0}\)



Z gory thx
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Wysokosc trojkata w ukadzie

Post autor: mat1989 »

umiesz znaleźć prostą prostopadłą do AC i przechodzącą przez punkt B?
podpowiem że aby znaleźć punkt B, należy utworzyć układ równań z prostych AB i BC. Znajdziesz współrzędne tego punktu, a potem z warunku prostopadłości prostych.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Wysokosc trojkata w ukadzie

Post autor: Piotrek89 »

wystarczy tylko znalesc te 3 punkty rozwiazujac odpowiednie uklady, znalesc srodek S miedzy A i C a nastepnie odleglosc |SB|
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Wysokosc trojkata w ukadzie

Post autor: mat1989 »

Piotrek89 pisze:znalesc srodek S miedzy A i C a nastepnie odleglosc
to mamy znaleźć wysokość czy środkową?
ODPOWIEDZ