1. Znaleść punkt symetryczny do punktu A(-2,9) wzgledem prostej \(\displaystyle{ 2x-3y+18=0}\)
2. Znalesc punkt B symetryczny do punktu A(-1,-3) wzgledem prostej \(\displaystyle{ x+2y-2=0}\)
Z gory thx
Znalesc punkt symetryczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Znalesc punkt symetryczny.
1)Wyznacz równanie prostej prostopadłej do danej przechodzącej przez A.
2)Znajdź, rozwiązując układ równań, współrzędne punktu przecięcia się obu tych prostych.
3)Szukany punkt można znależć np. korzystając z tego, że punkt z 2) jest środkiem odcinka od A do jego obrazu.
2)Znajdź, rozwiązując układ równań, współrzędne punktu przecięcia się obu tych prostych.
3)Szukany punkt można znależć np. korzystając z tego, że punkt z 2) jest środkiem odcinka od A do jego obrazu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Znalesc punkt symetryczny.
zmieniasz postać funkcji prostej do takiej : \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
szukasz prostej prostopadłej i przechodzącej przez dany punkt, więc najpierw iloczyn współczynników a obu prostych musi się równać -1.
potem podstawiasz x, y i a do równanania prostej i wyliczasz b. i Masz gotową prostą.
No i na końcu ze wzoru na środek odcinka.
szukasz prostej prostopadłej i przechodzącej przez dany punkt, więc najpierw iloczyn współczynników a obu prostych musi się równać -1.
potem podstawiasz x, y i a do równanania prostej i wyliczasz b. i Masz gotową prostą.
No i na końcu ze wzoru na środek odcinka.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Znalesc punkt symetryczny.
Można i bez przechodzenia do postaci kierunkowej. Prostą prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) jest prosta \(\displaystyle{ Bx-Ay+C_1=0}\). Czyli w tym wypadku prostą prostopadłą do \(\displaystyle{ 2x-3y+18=0}\) jest \(\displaystyle{ 3x+2y+C_1=0}\), a jeżeli przechodzi przez punkt (-2;9) to \(\displaystyle{ 3\cdot(-2)+2\cdot 9+C_1=0\Rightarrow C_1=-12}\).
I rozwiązujesz układ z prostymi \(\displaystyle{ 2x-3y+18=0,\: 3x+2y-12=0}\) i masz \(\displaystyle{ x=0,\: y=6\Rightarrow S=(0,6)}\). Na koniec korzystasz ze wzoru na srodek odcinka
\(\displaystyle{ x_S=\frac{x_A+x_B}{2}\\y_S=\frac{y_A+y_B}{2}}\)
skąd wyliczysz \(\displaystyle{ B=(x_B;y_B)}\)
i 2 tak samo.
I rozwiązujesz układ z prostymi \(\displaystyle{ 2x-3y+18=0,\: 3x+2y-12=0}\) i masz \(\displaystyle{ x=0,\: y=6\Rightarrow S=(0,6)}\). Na koniec korzystasz ze wzoru na srodek odcinka
\(\displaystyle{ x_S=\frac{x_A+x_B}{2}\\y_S=\frac{y_A+y_B}{2}}\)
skąd wyliczysz \(\displaystyle{ B=(x_B;y_B)}\)
i 2 tak samo.