wykaż, że odleglość początku ukł. współ. od każdej pł.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
croire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 sty 2012, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy

wykaż, że odleglość początku ukł. współ. od każdej pł.

Post autor: croire »

\(\displaystyle{ W E^{3}}\) dana jest prosta \(\displaystyle{ p: x^{1}=-1-4t, x^{2}=1+t, x^{3}=7+3t}\)

a) Obliczyć odległość początku układu współrzędnych od prostej p.

b) Wykazać,że odległość początku układu współrzędnych od każdej płaszczyzny zawierającej prostą p jest nie większa od 5.



Z podpunktem a) poradziłam sobie, jednak nie wiem jak wykazać to z b) ?
ODPOWIEDZ