Chodzi mi o sprawdzenie moich obliczeń bo mam gdzieś błąd a go nie widzę ...
Treść zadania :
Proste k i l przechodzą odpowiednio przez punkty \(\displaystyle{ A \left( 2,1,1 \right)}\) i \(\displaystyle{ B \left( 4,1,2 \right)}\) oraz \(\displaystyle{ C \left( 3,1,1 \right)}\) i \(\displaystyle{ D \left( 7,0,0 \right)}\) .
Wyznaczyć prostą m przecinającą \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) pod katem prostym.
\(\displaystyle{ k:\begin{cases}x=2+2t\\y=1\\z=1+1t\end{cases} v=(2,0,1)}\)
\(\displaystyle{ l:\begin{cases}x=3+4s\\y=1-s\\z=1-s\end{cases} w=(4,-1,-1)}\)
I wyznaczyłam punkt wspólny prostej \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ m}\) jako \(\displaystyle{ P \left( 2+2t,1,1+t \right)}\) i punkt przecięcia prostej \(\displaystyle{ m}\) z l \(\displaystyle{ Q \left( 3+4s,1-s,1-s \right)}\)
Skorzystałam z faktu ze wektory v,w są prostopadłe do odcinka \(\displaystyle{ \left[ PQ \right]}\)
\(\displaystyle{ 2 \left( 1+4s-2t \right) -s-t=0}\)
\(\displaystyle{ 4 \left( 1+4s-2t \right) +s+s+t=0}\)
\(\displaystyle{ 7s-5t+2=0}\)
\(\displaystyle{ 18s-7t+4=0}\)
I z tych nierówności wychodzą mi już złe wyniki ...
Równanie prostej prostopadłej
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Równanie prostej prostopadłej
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, o 21:38 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Zapis LaTeX stosujemy do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Poprawa wiadomości. Zapis LaTeX stosujemy do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Równanie prostej prostopadłej
właśnie zgubiłam te odpowiedzi ale z tego co pamiętam to były to jakieś liczby z niedużymi ułamkami a mi wychodzą jakieś straszne obliczenia ...
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Równanie prostej prostopadłej
Mnie wychodzi
\(\displaystyle{ s=-\frac{6}{41}\\\\t=\frac{8}{41}}\)
nie wiem, czy to jest straszne
\(\displaystyle{ s=-\frac{6}{41}\\\\t=\frac{8}{41}}\)
nie wiem, czy to jest straszne