Mam problem z wyznaczeniem kątu θ: (kąt α już wyznaczyłam: wynosi 220 stopni)
Proszę o pomoc
Problem z kątami
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Problem z kątami
nie jestem pewna ale \(\displaystyle{ \beta =70}\)
Kat \(\displaystyle{ \beta}\) oparty jest na kacie srodkowym o rozwartosci 140 stopni (180- 2*20=140). A wiemy ze kat wpisany oparty na tym samym łuku co kat srodkowy jest dwa razy mniejszy od tego kata dlatego: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}*140=70}\)
Kat \(\displaystyle{ \beta}\) oparty jest na kacie srodkowym o rozwartosci 140 stopni (180- 2*20=140). A wiemy ze kat wpisany oparty na tym samym łuku co kat srodkowy jest dwa razy mniejszy od tego kata dlatego: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}*140=70}\)