iloczyn wktorowy wyjaśnienie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Zao90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kwidzyn
Podziękował: 10 razy

iloczyn wktorowy wyjaśnienie

Post autor: Zao90 »

mam zadanie z geometri analitycznej , znaleźć równanie płaszczyzyny równoległej do dwóch wektorów a=[-1,3,2] i b=[3,2,5] , więc (zgodnie z notatkami) muszę znaleźć iloczyn wktorowy tych wektorów , i jak to zrobić ??
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1\\3\\2\end{array}\right]}\) x \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3\\2\\5\end{array}\right]}\)

mam tylko napisane ze w drugim zmienia się znak , ale nie wiem totalnie jak to liczyć , il. wektorowy wynosi:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6\\-15\\6\end{array}\right]}\)

może ktoś podać sposób , bo jak szukam w necie to nic nie znajduje , jest tylko dla 3x3
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

iloczyn wktorowy wyjaśnienie

Post autor: luka52 »

Słabo szukasz - ... motechniki
ODPOWIEDZ