krzywa na powierzchni sfery

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ines991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2012, o 20:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POZNAŃ

krzywa na powierzchni sfery

Post autor: ines991 »

Pilnie potrzebuję rozwiązania tego zadania:
wykazać, że krzywa
\(\displaystyle{ r \left( t \right) = \left[ \sin 2t , 1-\cos 2t, 2cos t \right]}\)
leży na powierzchni sfery
Wiem, że należy pokazać, że suma kwadratów składowych \(\displaystyle{ r (t)}\) nie zależy od parametru \(\displaystyle{ t}\) , czyli jest stała ale nie wiem jak???
Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, o 21:48 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

krzywa na powierzchni sfery

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ r^2(t)=\sin^22t+(1-\cos 2t)^2+4\cos^2t=\\\\=4\sin^2t\cos^2t+(1-\cos^2t+\sin^2t)^2+4\cos^2t=\\\\=4\sin^2t(1-\sin^2t)+4\sin^4t+4\cos^2t=\\\\=4\sin^2t+4\cos^2t=4}\)
ODPOWIEDZ