warunek prostopadłości

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kuba7687
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 5 lis 2010, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

warunek prostopadłości

Post autor: kuba7687 »

Jak wyprowadzić warunek prostopadłości dla prostych k i l o równaniach w postaci kanonicznej nie używając funkcji trygonometrycznych a tylko inne zależności...?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

warunek prostopadłości

Post autor: bartek118 »

Jak mamy prostą k: \(\displaystyle{ \frac{x-a}{\alpha} = \frac{y-b}{\beta}}\) to jest ona równoległa do wektora \(\displaystyle{ \left( \alpha, \beta \right)}\). Jak zapiszesz w tej postaci obie proste, to odpowiadające im wektory muszą być prostopadłe, czyli iloczyn skalarny tych wektorów musi być zerowy.
ODPOWIEDZ