1. Napisz równanie prostej, do której należy punkt \(\displaystyle{ A=(2,1)}\) oraz prostopadłej do prostej o równaniu \(\displaystyle{ 2x+5y-4=0}\)
2. Określ wzajemne położenie okręgu i prostej o równaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2-1=0}\) i \(\displaystyle{ x-y=3}\)
odpowiedzi można wysyłać na e-mail: czermat@onet.pl
Zadania z okręgiem i prostymi
Zadania z okręgiem i prostymi
Ostatnio zmieniony 17 maja 2012, o 18:23 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Zadania z okręgiem i prostymi
1. Zapisz rówanie danej prostej w postaci kierunkowej. Zastanów się jaki współczynnik ma prosta prostopadła.
2. Sprawdź, ile rozwiązań ma równanie:
\(\displaystyle{ x^2+(x-3)^2-1=0}\)
2. Sprawdź, ile rozwiązań ma równanie:
\(\displaystyle{ x^2+(x-3)^2-1=0}\)