Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A(0, 1, 1)}\), przecinającą prostą
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-1=0 \\ z+1=0 \end{cases}}\) i prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ \begin{cases} y+1=0 \\ x+2z-7=0 \end{cases}}\)
zastanawiam się jak wyliczyć wektore tej pierwszej prostej \(\displaystyle{ \begin{cases} x-1=0 \\ z+1=0 \end{cases}}\) skoro nie ma tam zmiennej \(\displaystyle{ y}\) wogóle? wychodzi mi że \(\displaystyle{ x=1 z=-1}\) lecz ile będzie wynosił y skoro nie ma go wogóle podanego?
pytanie, postać krawędziowa prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
pytanie, postać krawędziowa prostej
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 11:47 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
pytanie, postać krawędziowa prostej
Ponieważ nie podano y, więc y może być dowolną liczbą rzeczywistą.
Wektorem równoległym do tej prostej może być wektor: \(\displaystyle{ \left[ 0,1,0\right]}\)
Pozdrawiam.
Wektorem równoległym do tej prostej może być wektor: \(\displaystyle{ \left[ 0,1,0\right]}\)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, o 10:12 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .