elemenety geometrii analitycznej- równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

elemenety geometrii analitycznej- równanie prostej

Post autor: cytrynka114 »

W trójkącie ABC dane są wierzchołki A(1,4), B(2,1), C(5,3), wyznacz równanie prostej zawierającej środkową tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka A.
Jacek_Karwatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 351
Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 94 razy

elemenety geometrii analitycznej- równanie prostej

Post autor: Jacek_Karwatka »

Prosta przechodzi przez dwa punkty (wierzchołek A i środek boku D):

\(\displaystyle{ D= \frac{C+B}{2}}\)

\(\displaystyle{ A=(1,4)}\)

\(\displaystyle{ D=( \frac{7}{2}, 2 )}\)

równinie prostej:

\(\displaystyle{ y=ax+b}\)

skoro prosta przechodzi przez punkt A(1,4) i D(3.5, 2)

to mamy układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 4=a*1+b \\ 2= a\frac{7}{2}+b \end{cases}}\)

wystarczy rozwiązać ci mamy parametry równia prostej
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

elemenety geometrii analitycznej- równanie prostej

Post autor: cytrynka114 »

a czy nie da się tego wykonać poprzez napisanie równania porstej k przechodzącej przez punkt B i C, a następnie zastosowania warunku prostopadłości dla dotrzymanego równania?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

elemenety geometrii analitycznej- równanie prostej

Post autor: lukasz1804 »

A sprawdziłaś, czy w tym trójkącie zachodzi równość \(\displaystyle{ |AB|=|AC|}\)?

Twoja metoda będzie skuteczna tylko wtedy, gdy środkowa boku \(\displaystyle{ BC}\) zawiera się w symetralnej odcinka \(\displaystyle{ BC}\). Na ogół natomiast środkowa nie jest odcinkiem prostopadłym do boku, na który jest opuszczona.
ODPOWIEDZ