Witam serdecznie,
Postanowiłem spróbować swoich sił i napisać program lokalizujący odbiornik na podstawie relacji pomiędzy jakościami sygnału z trzech punktów dostępowych ustawianych w formie zbliżonej do trójkąta równobocznego.
Niestety poległem na matematycznej części ...
Poniżej ilustracja problemu:
W takim układzie AP i jakości sygnału lokalizowane urządzenie najpewniej znajduje się mniej więcej w punkcie oznaczonym pytajnikiem .... Jednak nie wiem jak wyliczyć współrzędne.
Robiłem podejścia do trilateracji i triangulacji ale mam problem ze "skalowaniem" promieni wokół AP tak aby wszystkie trzy okręgi przecięły się w jednym miejscu...
Proszę o solidne popchnięcie mnie w odpowiednim kierunku
z góry dziękuję i pozdrawiam
PS: Zakłada się w teorii że wszystkie AP są identyczne co do parametrów/mocy.
Lokalizowanie urządzenia przy zastosowaniu siły sygnału wifi
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
Lokalizowanie urządzenia przy zastosowaniu siły sygnału wifi
A czy to jest tak, że jakość sygnału zależy wyłącznie od odległości (oznaczmy ją przez \(\displaystyle{ r}\)) od punktu dostępowego?
Jeśli tak, to jaka to jest zależność? Liniowa (jakość \(\displaystyle{ \sim 1 - r}\)), czy jakaś taka typu jakość \(\displaystyle{ \sim \frac{1}{1+r}}\), albo jeszcze inna?
Jeśli tak, to jaka to jest zależność? Liniowa (jakość \(\displaystyle{ \sim 1 - r}\)), czy jakaś taka typu jakość \(\displaystyle{ \sim \frac{1}{1+r}}\), albo jeszcze inna?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, o 08:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Lokalizowanie urządzenia przy zastosowaniu siły sygnału wifi
Dziękuję za zainteresowanie.
W tym uproszczonym modelu zakładamy że to jest otwarta przestrzeń bez zakłóceń i pozostajemy w zasięgu wszystkich 3 takich samych AP.
Geometrycznie zaznaczamy punkt wewnątrz trójkąta i łaczymy go z wierzchołkami, a odcinki łączące go z wierzchołkami mają stosunki względem siebie jak odwrotności mocy (najmocniejszy sygnał czyli najmniejsza odległość) t.j. 20 / 70 / 50.
Tylko jak dobrać odpowiednie długości odcinków by spotykając się w jednym punkcie miały odpowiednie długości względem siebie.
Tak więc jak rozumiem jest to liniowa zależność .... r= 1 - jakość ?
Proszę o dalsze podpowiedzi
pozdrawiam
W tym uproszczonym modelu zakładamy że to jest otwarta przestrzeń bez zakłóceń i pozostajemy w zasięgu wszystkich 3 takich samych AP.
Geometrycznie zaznaczamy punkt wewnątrz trójkąta i łaczymy go z wierzchołkami, a odcinki łączące go z wierzchołkami mają stosunki względem siebie jak odwrotności mocy (najmocniejszy sygnał czyli najmniejsza odległość) t.j. 20 / 70 / 50.
Tylko jak dobrać odpowiednie długości odcinków by spotykając się w jednym punkcie miały odpowiednie długości względem siebie.
Tak więc jak rozumiem jest to liniowa zależność .... r= 1 - jakość ?
Proszę o dalsze podpowiedzi
pozdrawiam
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
Lokalizowanie urządzenia przy zastosowaniu siły sygnału wifi
To co mówisz jest trochę sprzeczne.
Natomiast to \(\displaystyle{ 20 : 70 : 50}\) powstaje z wzoru \(\displaystyle{ r \sim 100\% - \hbox{jakość}}\).
Mógłbyś sprecyzować, które z tych jest poprawne?
To by świadczyło o tym, że stosunki odległości dla jakości sygnałów \(\displaystyle{ 80\%, 30\%, 50\%}\) byłyby w stosunku do siebie \(\displaystyle{ \frac{1}{80\%} : \frac{1}{30\%} : \frac{1}{50\%} = 1.25 : 3.33 : 2}\)boras86 pisze:mają stosunki względem siebie jak odwrotności mocy
Natomiast to \(\displaystyle{ 20 : 70 : 50}\) powstaje z wzoru \(\displaystyle{ r \sim 100\% - \hbox{jakość}}\).
Mógłbyś sprecyzować, które z tych jest poprawne?