Wyznacz równanie prostej prostopadłej
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu
\(\displaystyle{ -3x + 4y -7=0}\)
przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A=(3,-5)}\)
Jak za takie zadanie się zabrać?
\(\displaystyle{ -3x + 4y -7=0}\)
przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A=(3,-5)}\)
Jak za takie zadanie się zabrać?
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maków Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
Pierwszą prostą zapisz w postaci:
\(\displaystyle{ y=ax + b}\)
Prosta prostopadła musi spełniać warunek
\(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}=-1}\)
Zatem \(\displaystyle{ a}\) już masz.
Teraz do ogólnego wzoru funkcji liniowej podstaw punkt \(\displaystyle{ A}\) i po sprawie.
\(\displaystyle{ y=ax + b}\)
Prosta prostopadła musi spełniać warunek
\(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}=-1}\)
Zatem \(\displaystyle{ a}\) już masz.
Teraz do ogólnego wzoru funkcji liniowej podstaw punkt \(\displaystyle{ A}\) i po sprawie.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2012, o 16:53 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
Już wysmażyłem wypracowanie, to puszczam.
Przekształcić daną prostą do postaci \(\displaystyle{ y=(...)x \pm ...}\)
\(\displaystyle{ (...)}\) to jej współczynnik kierunkowy; szukanej (prostopadłej) będzie ,,popaprany" - zmienić znak danego i go jeszcze odwrócić; otrzymać \(\displaystyle{ a}\) szukanej.
Do wzoru (szukanej)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\) wstawić (a) oraz współrzędne danego punktu - wyznaczyć (b).
Przekształcić daną prostą do postaci \(\displaystyle{ y=(...)x \pm ...}\)
\(\displaystyle{ (...)}\) to jej współczynnik kierunkowy; szukanej (prostopadłej) będzie ,,popaprany" - zmienić znak danego i go jeszcze odwrócić; otrzymać \(\displaystyle{ a}\) szukanej.
Do wzoru (szukanej)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\) wstawić (a) oraz współrzędne danego punktu - wyznaczyć (b).
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
prosta będzie wyglądać tak?
\(\displaystyle{ 4y= \frac{1}{3}x-7}\)
\(\displaystyle{ 4y= \frac{1}{3}x-7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
\(\displaystyle{ 4y= \frac{1}{3}x-7}\)
czyli muszę to podzielić przez \(\displaystyle{ 4}\) aby pozostał sam y-grek?
czyli muszę to podzielić przez \(\displaystyle{ 4}\) aby pozostał sam y-grek?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
Od początku (tak jak pisałem) :
\(\displaystyle{ 4y=3x+7|:4}\)
\(\displaystyle{ y=\red 0,75\black x+1,75}\) i ,,popaprać" czerwone aby dostać (a) szukanej.
\(\displaystyle{ 4y=3x+7|:4}\)
\(\displaystyle{ y=\red 0,75\black x+1,75}\) i ,,popaprać" czerwone aby dostać (a) szukanej.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
edit:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x + b}\)
\(\displaystyle{ -5= \frac{1}{3}* 3 +b}\)
\(\displaystyle{ -5=-1 + b}\)
\(\displaystyle{ -4=b}\)
więc równanie prostej wygląda,
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x -4}\)
dobrze to rozwiązałem?
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x + b}\)
\(\displaystyle{ -5= \frac{1}{3}* 3 +b}\)
\(\displaystyle{ -5=-1 + b}\)
\(\displaystyle{ -4=b}\)
więc równanie prostej wygląda,
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x -4}\)
dobrze to rozwiązałem?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
Nie.sennheiser123 pisze: \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x + b}\)
,,Popaprane" \(\displaystyle{ 0,75}\) to nie będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
tak, wiem, wysłałem wiadomość przed przeczytaniem Twojej.
\(\displaystyle{ 0,75 -> \frac{3}{4}}\)
więc:
\(\displaystyle{ y= -\frac{3}{4}x + b}\)
\(\displaystyle{ -5= \frac{3}{4}* 3 +b}\)
\(\displaystyle{ -5= -\frac{9}{4}+ b}\)
\(\displaystyle{ -\frac{11}{4} = b}\)
więc równanie prostej wygląda,
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x - \frac{11}{4}}\)
dobrze?
\(\displaystyle{ 0,75 -> \frac{3}{4}}\)
więc:
\(\displaystyle{ y= -\frac{3}{4}x + b}\)
\(\displaystyle{ -5= \frac{3}{4}* 3 +b}\)
\(\displaystyle{ -5= -\frac{9}{4}+ b}\)
\(\displaystyle{ -\frac{11}{4} = b}\)
więc równanie prostej wygląda,
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x - \frac{11}{4}}\)
dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maków Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
Źle.
Spójrz na mój pierwszy post w tym temacie i zależność między współczynnikami kierunkowymi prostych prostopadłych.
Spójrz na mój pierwszy post w tym temacie i zależność między współczynnikami kierunkowymi prostych prostopadłych.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x-1}\)
\(\displaystyle{ -1}\) w takich zadaniach bierze się tylko z czego?-- 7 maja 2012, o 19:00 --jest błąd w zapisach i dlatego nie chciała mi wyjść jedynka, poprawny zapis to
\(\displaystyle{ -5= -\frac{4}{3} * 3 +b}\)
\(\displaystyle{ -5=-4+b}\)
\(\displaystyle{ -1=b}\)
równanie prostej
\(\displaystyle{ y= -\frac{4}{3}x -1}\)
\(\displaystyle{ -1}\) w takich zadaniach bierze się tylko z czego?-- 7 maja 2012, o 19:00 --jest błąd w zapisach i dlatego nie chciała mi wyjść jedynka, poprawny zapis to
\(\displaystyle{ -5= -\frac{4}{3} * 3 +b}\)
\(\displaystyle{ -5=-4+b}\)
\(\displaystyle{ -1=b}\)
równanie prostej
\(\displaystyle{ y= -\frac{4}{3}x -1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maków Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} \cdot a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ a_{2} = - \frac{4}{3}}\)
Czy to naprawdę jest takie trudne ?-- 7 maja 2012, o 19:04 --W końcu
\(\displaystyle{ a_{2} = - \frac{4}{3}}\)
Czy to naprawdę jest takie trudne ?-- 7 maja 2012, o 19:04 --W końcu