Wyznaczyć współrzędne wierzchołka C w trójkącie prostokątnym

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Wyznaczyć współrzędne wierzchołka C w trójkącie prostokątnym

Post autor: Chromosom »

Punkty \(\displaystyle{ A=(2,0)}\) oraz \(\displaystyle{ B=(12,0)}\) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ ABC}\) o przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ AB}\). Wierzchołek \(\displaystyle{ C}\) leży na prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=x}\). Wyznaczyć współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\).

Nie specjalizuję się w matematyce ze szkoły średniej, a zadanie nie jest dla mnie, i zależy mi na całkowitej poprawności rozwiązania.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczyć współrzędne wierzchołka C w trójkącie prostokątnym

Post autor: piasek101 »

Szukany \(\displaystyle{ C(x;x)}\) i Pitagoras (z odpowiednimi odległościami punktów).
ODPOWIEDZ