Współrzędne drugiego punktu wysokości trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
jcubic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 11 razy

Współrzędne drugiego punktu wysokości trójkąta

Post autor: jcubic »

Mam trójkąt zdefiniowany za pomocą 3 punktów \(\displaystyle{ A,B,C \in R^n}\) i muszę policzyć współrzędne punktu D. Aby obliczyć \(\displaystyle{ \|BD\|}\) mogę obliczyć sinus ze wzoru na kąt między wektorami \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}}\) i \(\displaystyle{ \overrightarrow{AC}}\) a potem wstawiam to do wzoru na sinus \(\displaystyle{ \alpha}\) (z trójkąta prostokątnego). Jak obliczę arcus sinus to będę miał kąt i mogę go podstawić do wzoru na tangens, żeby policzyć \(\displaystyle{ \|AD\|}\) i dalej z tego https://www.matematyka.pl/297111.htm czy tak się to liczy czy może istnieje prostszy lub inny sposób.
AU
AU
i9Hmb.png (5.96 KiB) Przejrzano 88 razy
kosior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 28 kwie 2012, o 16:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Pomógł: 10 razy

Współrzędne drugiego punktu wysokości trójkąta

Post autor: kosior »

jcubic pisze:Mam trójkąt zdefiniowany za pomocą 3 punktów \(\displaystyle{ A,B,C \in R^n}\)
Tzn. masz podane jego współrzędne?
Awatar użytkownika
jcubic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 11 razy

Współrzędne drugiego punktu wysokości trójkąta

Post autor: jcubic »

Tak mam współrzędne A,B,C i muszę policzyć współrzędne punktu D.
kosior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 28 kwie 2012, o 16:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Pomógł: 10 razy

Współrzędne drugiego punktu wysokości trójkąta

Post autor: kosior »

nie potrzebne Ci są do tego długości boków, ani żadne kąty.
Najpierw znajdź wzór prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\).
Później znajdź wzór prostopadłej do niej prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ B}\).
Na koniec znajdź punkt wspólny tych dwóch prostych i to właśnie będzie ten punkt \(\displaystyle{ D}\).
Awatar użytkownika
jcubic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 11 razy

Współrzędne drugiego punktu wysokości trójkąta

Post autor: jcubic »

Czy da się to policzyć dla n wymiarów np 30? Normę wektora, iloczyn skalarny i wektorowy mogę policzyć.
kosior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 28 kwie 2012, o 16:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Pomógł: 10 razy

Współrzędne drugiego punktu wysokości trójkąta

Post autor: kosior »

Myślałem, że chodzi o trójkąt w kartezjańskim układzie współrzędnych. Dla innych wymiarów Ci nie pomogę raczej. Nie doczytałem po prostu. Mój błąd
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Współrzędne drugiego punktu wysokości trójkąta

Post autor: Majeskas »

Adaptacja powyższego rozumowania na \(\displaystyle{ \mathbb{R}^n}\):

Znajdź wzór \(\displaystyle{ (n-1)}\)-wymiarowej hiperpłaszczyzny \(\displaystyle{ p+\textup{lin}\!\left(\overrightarrow{AC}\right)^\perp}\) (prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ A+\textup{lin}\!\left(\overrightarrow{AB}\right)}\)) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ B}\).
Znajdź układ równań określający prostą \(\displaystyle{ A+\textup{lin}\!\left(\overrightarrow{AB}\right)}\).
Rozwiązaniem układu równań złożonego z układu powyższego i równania hiperpłaszczyzny \(\displaystyle{ p+\textup{lin}\!\left(\overrightarrow{AC}\right)^\perp}\) będzie szukany punkt \(\displaystyle{ D}\).
ODPOWIEDZ