Wyskość czworościanu znając jego wierzchołki

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
jcubic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 11 razy

Wyskość czworościanu znając jego wierzchołki

Post autor: jcubic »

Mam czworościan zdefiniowany za pomocą 4 punktów \(\displaystyle{ a_1, a_2, a_3, x \in R^n}\) i potrzebuje obliczyć jego wysokość.
AU
AU
QJRiV.png (12.32 KiB) Przejrzano 44 razy
Jacek_Karwatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 351
Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 94 razy

Wyskość czworościanu znając jego wierzchołki

Post autor: Jacek_Karwatka »

\(\displaystyle{ \frac{\vec{a _{3}x } \cdot (\vec{a _{3} a_{2} } \times \vec{a _{3} a_{1} })}{\left| \vec{a _{3} a_{2} } \times \vec{a _{3} a_{1} } \right|}}\)
Awatar użytkownika
jcubic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 11 razy

Wyskość czworościanu znając jego wierzchołki

Post autor: jcubic »

To jest jakiś dany wzór czy skądś wyprowadzony? Chciałbym to lepiej zrozumieć.
Jacek_Karwatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 351
Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 94 razy

Wyskość czworościanu znając jego wierzchołki

Post autor: Jacek_Karwatka »

tworzę iloczyn wektorowy wektorów

\(\displaystyle{ \vec{a _{3}a _{2} } \ i \ \vec{a _{3}a _{1}}}\)

\(\displaystyle{ \vec{p}= \vec{a _{3}a _{2} } \times \vec{a _{3}a _{1}}}\)

Taki wektor jest prostopadły do krawędzi podstawy
teraz dokonuję normalizacji

\(\displaystyle{ \vec{e}= \frac{ \vec{p} }{\left| p\right| }= \frac{\vec{a _{3}a _{2} } \times \vec{a _{3}a _{1}}}{\left| \vec{a _{3}a _{2} } \times \vec{a _{3}a _{1}}\right| }}\)

mam wektor jednostkowy który jest prostopadły do podstawy

mnożę skalanie przez krawędź która zawiera wysokość i mam rzut na wektor jednostkowy wysokości czyli wysokość.
\(\displaystyle{ h= \vec{a _{3}x } \cdot \vec{e}= \vec{a _{3}x } \cdot \frac{\vec{a _{3}a _{2} } \times \vec{a _{3}a _{1}}}{\left| \vec{a _{3}a _{2} } \times \vec{a _{3}a _{1}}\right| }}\)

ps
korzystam z iloczynu wektorowego który jest zdefiniowany w \(\displaystyle{ R ^{3}}\)
ODPOWIEDZ