Witam,
Googlowałem, i nie znalazłem nigdzie, więc zwracam się o pomoc do Was geniusze.
Zadanko:
Wyznaczyć rzut wektora \(\displaystyle{ \vec{ P} (-2; 3; -4)}\) na oś \(\displaystyle{ u}\). Oś \(\displaystyle{ u}\) przechodzi przez punkty \(\displaystyle{ A(3; -4; 5)}\) i \(\displaystyle{ B(-2; -6; 8)}\). Prosta na której znajduje się wektor \(\displaystyle{ \vec{ P}}\) przecina się z osią u w punkcie \(\displaystyle{ A}\).
Rzut wektora na prostą
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 maja 2012, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Rzut wektora na prostą
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 17:31 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Rzut wektora na prostą
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[-5,-2,3]\\
|\vec{P}_{u}|=\frac{\vec{P}\cdot\vec{AB}}{|\vec{AB}|}=\frac{-8}{\sqrt{38}}}\)
|\vec{P}_{u}|=\frac{\vec{P}\cdot\vec{AB}}{|\vec{AB}|}=\frac{-8}{\sqrt{38}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 maja 2012, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław