krzywe stożkowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
freevolity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 12 razy

krzywe stożkowe

Post autor: freevolity »

Określić typ krzywej stożkowej opisanej równaniem:
\(\displaystyle{ x^2+4xy+4y^2+x+2y=0}\)

Znam wzory na wszystkie krzywe stożkowe, ale tego równania nie potrafię sprowadzić do żadnego z nich
Zacinam się w momencie:
\(\displaystyle{ (x+2y)(x+2y+1)=0}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 20:49 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

krzywe stożkowe

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ (x+2y)(x+2y+1)=0\\
x+2y=0\quad\vee\quad x+2y+1=0\\}\)


czyli mamy dwie równoległe proste
freevolity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 12 razy

krzywe stożkowe

Post autor: freevolity »

Z tym że proste równoległe nie są krzywymi stożkowymi...
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

krzywe stożkowe

Post autor: octahedron »

Innego rozwiązania nie ma. To taki przypadek krzywej zdegenerowanej.
freevolity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 12 razy

krzywe stożkowe

Post autor: freevolity »

Dzięki A mógłbyś pomóc jeszcze z tym? Polecenie to samo, ale tego już zupełnie nie wiem jak ruszyć...
\(\displaystyle{ 5x^2+xy+5y^2-16x-16y-16=0}\)

Kombinuje coś ze wzorów skróconego mnożenia ale bez rezultatów
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

krzywe stożkowe

Post autor: octahedron »

Jeśli mamy równanie postaci \(\displaystyle{ Ax^2+Bxy+Cy^2+Dx+Ey+F=0}\), liczymy wyznaczniki:

\(\displaystyle{ d_1=\begin{vmatrix}A&\frac{B}{2}&\frac{D}{2}\\\frac{B}{2}&C&\frac{E}{2}\\\frac{D}{2}&\frac{E}{2}&F\end{vmatrix}\\\\
d_2=\begin{vmatrix}A&\frac{B}{2}\\\frac{B}{2}&C\end{vmatrix}\\\\}\)


\(\displaystyle{ d_1=0}\) krzywa zdegenerowana
\(\displaystyle{ d_1\ne 0}\):
\(\displaystyle{ d_2>0}\) elipsa
\(\displaystyle{ d_2>0,\,A=C,B=0}\) okrąg
\(\displaystyle{ d_2=0}\) parabola
\(\displaystyle{ d_2<0}\) hiperbola

No i tutaj mamy elipsę
freevolity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 12 razy

krzywe stożkowe

Post autor: freevolity »

WOW nie wiedziałam, że tak można... To wiele wyjaśnia. Dziękuję!
ODPOWIEDZ