Wyznacz współrzędne środka i długość r okręgu o równaniu:

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz współrzędne środka i długość r okręgu o równaniu:

Post autor: olun »

Wyznacz współrzędne środka i długość r okręgu o równaniu:
\(\displaystyle{ x^{2} - x + y^{2} + 3y = 0}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz współrzędne środka i długość r okręgu o równaniu:

Post autor: piasek101 »

Przekształć do postaci :

\(\displaystyle{ (x \pm ...)^2+(y \pm ...)^2=...^2}\)
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz współrzędne środka i długość r okręgu o równaniu:

Post autor: olun »

chyba nie znam tej metody...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz współrzędne środka i długość r okręgu o równaniu:

Post autor: piasek101 »

Z postaci \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\) dostajemy szukane ,,oczami".
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz współrzędne środka i długość r okręgu o równaniu:

Post autor: olun »

No tak, ale właśnie jak to przekształcić?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz współrzędne środka i długość r okręgu o równaniu:

Post autor: piasek101 »

Patrząc na \(\displaystyle{ x^2-x}\) chcemy uzyskać \(\displaystyle{ (x \pm ...)^2}\);

zatem jest \(\displaystyle{ (x-0,5)^2-(0,5)^2}\)
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz współrzędne środka i długość r okręgu o równaniu:

Post autor: olun »

czyli S=(0,5;-1,5) a r = \(\displaystyle{ \sqrt{2,5}}\)?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wyznacz współrzędne środka i długość r okręgu o równaniu:

Post autor: Ponewor »

zdaje się, że dobrze
ODPOWIEDZ