Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 27 kwie 2012, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: słupsk
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
\(\displaystyle{ 4x+y-3z+1=0\\
x+2y+4z-2=0}\)
x+2y+4z-2=0}\)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, o 15:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 27 kwie 2012, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: słupsk
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
zeby skorzystac z eliminacji gaussa potrzebuje wyznacznik w moim przypadku 4x4 a jak to zrobic skoro mam 2 rownania a nie 4
Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
Jaką Ty eliminacje Gaussa znasz? Bo ja znam taką w której wyznaczników się nie liczyzeby skorzystac z eliminacji gaussa potrzebuje wyznacznik
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 27 kwie 2012, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: słupsk
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
no fakt nie liczy sie, a wiec co usze zrobic zeby otrzymac wyznacznik 4x4??
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 27 kwie 2012, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: słupsk
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
musze wyznaczyc macierz i sprowadzic do postaci jednostkowej, ale nie wiem jak
Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
szukasz worzysz jedynkę zerujesz. Drugi wiersz to samo i masz macierz wierszowo zredukowaną
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 27 kwie 2012, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: słupsk
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
czyli majac dane dwa rownania pod nimi dopisuje dwa rzedy zer aby otrzymac 4x4 i wyznaczac macierz jednostkowa tak??
Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
Nic nie dopisujesz. Masz jedynkę w drugim wierszu, więc sobie wyzeruj tą jedynką czwórkę nad nią
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 27 kwie 2012, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: słupsk
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
tak to jest na studiach zaocznych jak wykładowca nic nie tłumaczy i wszystko robi sie samemu w domu dzieki za pomoc ale nie wiem jak to zrobic
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wyznacz krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn
Jedną z niewiadomych, np. \(\displaystyle{ z}\), traktujesz jako parametr tak by otrzymać układ równań o równej liczbie równań i niewiadomych. Wyznacz \(\displaystyle{ x,y}\) w zależności od \(\displaystyle{ z}\) - otrzymasz równanie parametryczne prostej, będącej częścią wspólną obu płaszczyzn.