Znaleść długoźć wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jackov21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 kwie 2012, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opole
Podziękował: 1 raz

Znaleść długoźć wektora

Post autor: jackov21 »

Witam mam problemy z rozwizaniem mysle latwego zadania, prosilbym zeby ktos mogl mnie naprowadzic , ewentualnie rozwiazac je:

Dane sa wektory \(\displaystyle{ \vec{a}=[1,0,-2], \vec{b}=[0,2,-3],\vec{c}=[1,-1,2]}\), nalezy znaleźć długość wektora \(\displaystyle{ \vec{x}=3\vec{a}-\vec{b}+4\vec{c}}\).

Bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2012, o 20:37 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Znaleść długoźć wektora

Post autor: Kanodelo »

\(\displaystyle{ 3a-b+4c=3(1,0,-2)-(0,2,-3)+4(1,-1,2) \\ =(3,0,-6)-(0,2,-3)+(4,-4,8) \\ =(7,-6,5) \\ \overrightarrow{ |{ABC}|}= \sqrt{7^2+6^2+5^2}}\)
ODPOWIEDZ