Oblicz tg kąta trójkąta opisanego na okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

Oblicz tg kąta trójkąta opisanego na okręgu

Post autor: fnt »

Okrąg wpisany w trójkat \(\displaystyle{ ABC}\) ma równanie \(\displaystyle{ x ^{2} - 8x + y ^{2} + 2y = 3}\). Oblicz \(\displaystyle{ tg BAC}\) jeżeli \(\displaystyle{ A = (-4,-7)}\).
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2012, o 22:57 przez fnt, łącznie zmieniany 1 raz.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Oblicz tg kąta trójkąta opisanego na okręgu

Post autor: major37 »

Ja bym zrobił tak. Nie wiem czy najprostszy sposób. Wyznacz równania stycznych do okręgu a potem kąt między stycznymi z wzoru -- 23 kwi 2012, o 18:06 --PS. Zadanie na maturze na 7 pkt
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Oblicz tg kąta trójkąta opisanego na okręgu

Post autor: macik1423 »

Środek okręgu będzie miał współrzędne: S(4,-1), promień długość \(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}}\). AS będzie to dwusieczna kąta BAC. \(\displaystyle{ |AS|= \sqrt{(4-4)^{2}+(7+1)^{2}}=8}\). Z twierdzenia Pitagorasa obliczmy odcinek AO. \(\displaystyle{ |AO|=2\sqrt{11}}\). Z tego już obliczymy \(\displaystyle{ \tg \alpha}\) co stanowi połowę naszego szukanego kąta. Z tożsamości trygonometrycznych \(\displaystyle{ \tg 2\alpha= \frac{2\tg \alpha}{1-\tg^{2}\alpha}}\).

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/14df/
ODPOWIEDZ