Otóż. Mam problem z wykonaniem tego na pozór prostego zadania. Niestety - mam w szkole spore braki, bo przez dłuższy czas mnie nie było i staram się nadrabiać, ale do tego potrzebuje jakiegoś naprowadzenia.
Oto zadanie:
Na prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x}\) wyznacz punkty \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ p^{'}}\) odległe o \(\displaystyle{ 4}\) od punktu \(\displaystyle{ R=(4,5)}\).
1. Wyznacz równanie okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ R}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=4}\)
2. Wyznacz punkty przecięcia się okręgu z prostą \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x}\), czyli rozwiąż układ równań złożony z równania okręgu i prostej.
Mam zrobiony rysunek pomocniczy do owego zadania, na którym za pomocą cyrkla zaznaczyłem punkty \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ p'}\). Ale nie wiem jak zabrać się za wyznaczenie wzoru tego okręgu dysponując tak małą ilością danych. Wydaje mi się, że muszę znaleźć współrzędne punktu \(\displaystyle{ p}\) lub \(\displaystyle{ p'}\) a wtedy zastosować jedynie prosty wzór na długość odcinka, by zdobyć długość r ale niestety nie wiem skąd wyciągnąć te współrzędne i co zrobić dalej by mieć już to równanie okręgu i ruszyć do kolejnego podpunktu zadania.
Proszę o pomoc, gdyż jest to dla mnie bardzo ważne.
Wyznaczenie współrzędnej pewnego punktu i dalsze obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Wyznaczenie współrzędnej pewnego punktu i dalsze obliczenia.
czyli punkt p ma współrzędne \(\displaystyle{ (x, \frac{1}{2}x)}\) Teraz wzór na odległość dwóch punktów. I jest równe 4 otrzymasz równanie kwadratowe. Zadanie drugie. Przypomnij sobie albo poszukaj wzoru na równanie okręgu. Jak napiszesz równanie okręgu to wyznaczysz punkty przecięcia okręgu z prostą przez układ równań
Wyznaczenie współrzędnej pewnego punktu i dalsze obliczenia.
właściwie to teraz doznałem olśnienia. Właściwie to w ogóle nie potrzebuje tutaj równania punku p ani p'. Wystarczy mi wiadomość, że odległość tych punktów od punktu R wynosi 4 i to jest mój promień, zatem mam wszystkie dane do stworzenia równania tego okręgu, który wyglądał będzie tak:
\(\displaystyle{ (x-4)^{2}+(y-5)^{2}=4^{2}}\)
I teraz tylko rozwiązać układ równań złożony z tego wzoru oraz \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x}\) i obliczyć x1 i x2 i wszystko.
Mam rację, czy się mylę?
-- 22 kwi 2012, o 14:34 --
Odświeżam. Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ (x-4)^{2}+(y-5)^{2}=4^{2}}\)
I teraz tylko rozwiązać układ równań złożony z tego wzoru oraz \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x}\) i obliczyć x1 i x2 i wszystko.
Mam rację, czy się mylę?
-- 22 kwi 2012, o 14:34 --
Odświeżam. Proszę o pomoc
Wyznaczenie współrzędnej pewnego punktu i dalsze obliczenia.
a więc jak określić współrzędne p i p'? Chodzi mi o wytłumaczenie, bym wiedział
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wyznaczenie współrzędnej pewnego punktu i dalsze obliczenia.
Do równania okręgu, które ułożyłeś, czyli
\(\displaystyle{ (x-4)^{2}+(y-5)^{2}=4^{2}}\)
należy zamiast \(\displaystyle{ y}\) wstawić \(\displaystyle{ \frac{1}{2} x}\)
i wtedy dostajesz równanie kwadratowe z niewiadomą \(\displaystyle{ x}\) - będą dwa rozwiązania. Te rozwiązania będą oznaczać iksowe współrzędne szukanych punktów ; no a jak sobie to już policzysz, to igrekowe znajdziesz bez problemu .
\(\displaystyle{ (x-4)^{2}+(y-5)^{2}=4^{2}}\)
należy zamiast \(\displaystyle{ y}\) wstawić \(\displaystyle{ \frac{1}{2} x}\)
i wtedy dostajesz równanie kwadratowe z niewiadomą \(\displaystyle{ x}\) - będą dwa rozwiązania. Te rozwiązania będą oznaczać iksowe współrzędne szukanych punktów ; no a jak sobie to już policzysz, to igrekowe znajdziesz bez problemu .
Wyznaczenie współrzędnej pewnego punktu i dalsze obliczenia.
Okey. Zadanie już skończyłem. Dziękuje za pomoc