wyznaczanie izometrii

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wyznaczanie izometrii

Post autor: prawyakapit »

Znaleźć izometrię elementarną \(\displaystyle{ f : \mathbb{R}^2 \rightarrow \mathbb{R}^2}\) (złożenie obrotu i przesunięcia) taką, że \(\displaystyle{ f(0,1)= (1,4 )}\) i \(\displaystyle{ f(1,0)= (2,5)}\).

tak więc wyszło mi, że jest to złożenie obrotu o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) i przesunięcia o wektor ale tutaj właśnie mam problem gdyż na początku wychodziło mi że ten wektor to \(\displaystyle{ [4,0]}\)
ale potem gdy to sprawdziłam to wyszła mi sprzeczność.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, o 21:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

wyznaczanie izometrii

Post autor: Mistrz »

\(\displaystyle{ f}\) to takie złożenie: najpierw obrót o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\), potem przesunięcie o \(\displaystyle{ [2,4]}\).
ODPOWIEDZ