napisz równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

napisz równanie prostej

Post autor: prawyakapit »

napisz równanie wektorowe,parametryczne, ogólne i kierunkowe prostej \(\displaystyle{ L \subset R^2}\)
przechodzącej przez nastepujące punkty \(\displaystyle{ a=(1,-3), b=(2,0)}\)

moje rozwiązanie:

Równanie parametryczne:
\(\displaystyle{ \(\displaystyle{ \begin{cases} 1-t=x\\y=-3-3t\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ t \in R}\)

Równanie ogólne: \(\displaystyle{ -3x+y+6=0}\)
Równanie wektorowe:
\(\displaystyle{ (x,y)=(1,-3)+ y(-1,-3)}\)

równanie kierunkowe:
\(\displaystyle{ L: -x-1= \frac{-y-3}{3}}\)

czy to jest dobrze ?}\)
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

napisz równanie prostej

Post autor: octahedron »

Wektorowe:

\(\displaystyle{ (x,y)=(1,-3)+ {\red t}\cdot(-1,-3)}\)

Kierunkowe:

\(\displaystyle{ y=3x-6}\)
ODPOWIEDZ